Regionalne przysmaki

Jakie dania są typowe dla kuchni rodyjskiej? Wybierając się w kulinarną podróż na Rodos, nie sposób nie spróbować rozsławionej na całym świecie sałatki greckiej, której kluczowe składniki to ser feta i czarne oliwki.

Typowy obiad mieszkańców Rodos nie może obejść się bez solidnej porcji mięsa z warzywami lub ryby. Bardzo popularna w tym regionie jest tzw. moussaka, czyli zapiekanka z mieloną jagnięciną, ziemniakami, bakłażanem lub cukinią. Innym daniem typowym dla rodyjskiej kuchni jest bardzo aromatyczny gulasz z królika z dużą ilością przypraw.

Dla mieszkańców Rodos ważną rolę odgrywają także warzywa strączkowe stanowiące bogate źródło białka. Do regionalnych specjałów wyspy zaliczamy tradycyjne placki przygotowywane na bazie ciecierzycy o nazwie pitaroudia oraz pastę z żółtego grochu. Miłośnicy owoców morza, mogą na Rodos rozsmakować się w krewetkach, nadziewanych kalmarach i gotowanych ośmiornicach.

Z tego względu, iż na Rodos lato trwa wyjątkowo długo - klimat wyspy sprzyja produkcji lokalnego wina, które jest najbardziej popularnym napojem wśród miejscowych. Jeśli chodzi o tradycyjne rodyjskie alkohole, nie można nie wspomnieć o koriantolino – specyficznym w smaku anyżowym napoju oraz o anyżówce ouzo. Poza mocnymi trunkami, na uwagę zasługuje również rodyjska oliwa, stanowiąca podstawę większości greckich dań.

Jak widać tradycyjna kuchnia rodyjska jest bardzo sycąca, zdrowa i zróżnicowana – odwiedzając wyspę podczas wakacji warto spróbować przynajmniej kilku typowo regionalnych potraw. Z pewnością nawet najbardziej wybredny smakosz znajdzie tutaj coś dla siebie.